Новини ДМС

Засідання ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського 4 жовтня 2021 р.

Головне за тиждень:

 


1. Робота з іноземними партнерами

Свідченням посилення міжнародної складової в діяльності Інноваційної системи «Sikorsky Challenge Ukraine» став візит менеджерки інвестиційних проєктів компанії «Baykar Makina» (Туреччина) Наталії Іванівни Озден. Візит є продовженням перших контактів із нею, що відбулися в період 12-14 серпня під час Фестивалю «Sikorsky Challenge: Україна і Світ 2021». На зустрічі з ректором М.З. Згуровським 29 вересня 2021 року за участю новопризначеного посла України в Туреччині, заступника міністра закордонних справ України Василя Мироновича Боднара обговорювалася ідея створення структури для організації спільної діяльності за освітнім, дослідницьким та інноваційним напрямами. За результатами зустрічі ДМС спільно із І.В. Коробком і І.Г. Малюковою готують проєкт меморандуму про співпрацю. Також готується довідка для посла В.М. Боднара про співпрацю КПІ із партнерами в Туреччині та лист із актуалізованими пропозиціями від КПІ тих проєктів, які могло б підтримати Посольство України в Туреччині.

Робота з посольствами

Потребують першочергової уваги ДМС такі:

– підготовка церемонії закладання «каменю спотикання» (іменного меморіального знаку) Георгію Карловичу Бріфу, який був співробітником КПІ та загинув у Бабиному Яру. Захід призначено на 8 жовтня (початок о 14:30). Участь у ньому братиме Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен;

– готуємо лист-запрошення послу ОAE в Україні здійснити візит до КПІ, обговорити перспективи підготовки в КПІ фахівців для цієї країни;

– спільно з проректором В.А.Пасічником взаємодіємо з посольством Узбекистану у питанні організації участі делегації КПІ в заходах з розвитку і підтримки інновацій, які мають відбутися 22-27 листопада в Ташкенті, і підготовки до підписання угоди з відповідними структурами цієї країни;

– 4 жовтня 2021 року о 12:20 Українсько-Японський центр організовує онлайн-лекцію посла України в Японії, заслуженого економіста України, д.ф.-м.н. Сергія Корсунського на тему «Японія, якої ви не знаєте». Це лекція в рамках курсу «Актуальні проблеми азійських спільнот» факультету соціології і права КПІ. Про участь заявили понад 100 студентів КПІ.

Інші міжнародні контакти

У межах співпраці з Альянсом університетів міст-побратимів м. Гуанчжоу, КНР, викладачі факультету менеджменту і маркетингу 28.09.2021 р. провели англомовний вебінар «Підприємництво та лідерство 4.0» – відповідно до програми Альянсу “Академія цифрових технологій і підприємництва для іноземних партнерів”.

2. Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян

Зараховано (враховувались ті студенти, які вже підписали контракти та заплатили за навчання) 225 іноземців (станом на аналогічний період у 2020 році – 230; у 2019 – 268).

Підписано та видано 358 запрошень на навчання в КПІ (у 2020 році – 244; у 2019 році – 350).

Загалом до КПІ надійшло 768 звернень щодо вступу.

ДМС і ЦМО започатковують взаємодію з організацією «Ukrainian Center» в Азербайджані, яку створено з метою сприяння набору абітурієнтів з Азербайджану (оформлення документів, вступний іспит і т.д.) на навчання в університетах України, в т.ч. і в КПІ.

3. Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Продовжується проведення в підрозділах семінарів-практикумів для організаторів і керівників діючих наукових груп, присвячених методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності. На звітному тижні такі семінари-практикуми було проведено на базі факультету прикладної математики, факультету менеджменту і маркетингу та із заступниками деканів факультетів, директорів інститутів з міжнародної діяльності.

Працюємо з підрозділами над визначенням кандидатур для участі в черговому щорічному конкурсі на здобуття стипендії імені Фулбрайта Fulbright Visiting Scholar Program 2022-2023.

Співпрацюємо з низкою факультетів у підготовці проєктів на конкурс за ґрантовою програмою Японії «Кусаноне», яка підтримує різноманітні напрями розвитку університетів.

Працюємо з підрозділами та науковцями, які цікавляться діяльністю European Clean Hydrogen Alliance. 30 вересня було організовано їхню участь в онлайн-зустрічі Альянсу. На ній було зроблено презентацію Європейської комісії з акцентом на водень (DG ENER) – пакет Fitfor55. Нам це було необхідно для початку підготовки міжнародних проєктів у сфері водневої енергетики.

На зустрічі з державним експертом з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору Директорату науки і інновацій МОН України Вікторією Гайдар, яка відбулася 23 вересня, обговорено подальшу роботу двох Національних контактних пунктів, які в минулі роки працювали на базі КПІ як пункти Програми ЄС «Горизонт-2020». Тепер їхня діяльність має бути продовжена якимось чином. Також обговорено можливість створення на базі КПІ Регіонального центру програми «Горизонт Європа». Якщо таке рішення буде ухвалене, два Національних контактних пункти, які працюють в КПІ, будуть виконувати свої обов’язки у тих само межах, як і в попередній програмі «Горизонт 2020».

5-7 жовтня на базі КПІ відбудеться Міжнародна конференція з матеріалознавства «HighMatTech-2021». Організаторами конференції виступають Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, КПІ та Українське матеріалознавче товариство ім. І.М. Францевича. У програмі передбачена спеціальна сесія для налагодження міжнародного співробітництва і підготовки вченими КПІ проєктних пропозицій спільно із зарубіжними учасниками.

4. Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

Оголошено рейтинг U-Multirank 2021. До нього увійшло 79 університетів України. Перші сходинки в ньому обійняли такі виші:
1) Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
2) КПІ ім. Ігоря Сікорського;
3) ХНУ Радіоелектроніки;
4) Львівська політехніка;
5) Львівський університет імені Івана Франка;
6) Харківська політехніка;
7) Харківський національний університет ім. В.М. Каразіна;
……
11) СумДУ.

Робоча група по рейтингах здійснює аналіз позицій КПІ і порівняння інтегральних параметрів КПІ з інтегральними параметрами інших університетів України. Водночас КПІ запрошено приєднатися до нового збору даних для завантаження до рейтингу U-Multirank 2022. З різними структурами університету здійснюється накопичення первинних даних для завантаження на портал рейтингу.

На підставі оприлюдненого 23 вересня рейтингу QS Graduate Employability Rankings 2022 (рейтингу працевлаштування випускників за методикою QS), до якого КПІ увійшов ВПЕРШЕ, проаналізовано позиції КПІ за п’ятьма інтегральними параметрами рейтингу. Робоча група з рейтингів сформувала пропозиції для університетських структур і для факультетів і інститутів: що треба зробити для посилення позицій КПІ в цьому світовому рейтингу. Ці пропозиції направлено керівництву університету і членам ректорату.

Для надання цим пропозиціям характеру управлінських рішень, готується відповідне розпорядження по університету.

5. Інші заходи

У середу, об 11:00 відбудеться вручення сертифікату новому гуртожитку. Над підготовкою заходу працюємо спільно з проректоркою Н.В.Семінською.